Bijna 100 euro om medaillewinnaars te vieren en weinig sfeer: veel bezoekers van Belgium House in Parijs zijn teleurgesteld (2024)

Dossier Olympische Spelen

Bijna 100 euro om medaillewinnaars te vieren en weinigsfeer: veel bezoekers van Belgium House in Parijs zijn teleurgesteld (1)

Bij de viering van Remco Evenepoel liep het Belgium House wél vol

Het Belgium House in Parijs krijgt stevige kritiek. Het moest het epicentrum zijn van de Belgische beleving van de Olympische Spelen, maar bezoekers klagen over de hoge prijzen en een gebrek aan sfeer op dagen dat geen medailles te vieren zijn. "Dit zou in de eerste plaats een ontmoetingsplek moeten zijn, niet een plaats waar geld verdiend moet worden."

Cisse Michiels

"Dé place to be voor de Belgische fans tijdens de Olympische spelen". Zo zet het BOIC het Belgium House in Parijs in de markt. "Een unieke plaats waar je alle Belgische fans, stakeholders en atleten zal kunnen vinden."

Toch blijken veel fans zich bekocht te voelen. "Wij waren met vier en hebben bijna 100 euro per persoon inkom betaald voor uiteindelijk een ontgoochelende avond", vertelt Rik, die in Parijs de Spelen volgt en enkele dagen geleden naar het Belgium House afzakte.

"We kregen een puntzakje frieten, 2 drankjes en konden de wedstrijden volgen op een groot scherm. Omdat België geen medailles had gewonnen was er geen viering die dag. Als alternatief was er een dj en een soort goochelshow in het Frans. Toen zijn we maar vertrokken, zonder ook maar één Belgische olympische atleet te zien."

Bijna 100 euro om medaillewinnaars te vieren en weinigsfeer: veel bezoekers van Belgium House in Parijs zijn teleurgesteld (2)

Niet elke dag feest

Ook online klinkt teleurstelling. Een bezoeker beschrijft het als het "absolute dieptepunt" van zijn olympische week. "Totaal overpriced. Heb het gevoel dat dit puur uit opportunistisch winstbejag is opgezet." Een andere Belgische fan verwoordt het zo: "De sfeer ontbreekt volledig en het lijkt meer op een netwerkevent (voor BV’s) dan op een Belgisch supportershuis, wat de marketing doet uitschijnen."

"Op avonden dat de Belgen medailles pakken of er spannende wedstrijden zijn, heerst hier de olympische sfeer en is er een fantastische ambiance", zegt VRT-journalist Bart Schols. Hij doet verslag van de Spelen voor Radio 1, regelmatig vanuit het Belgium House. "Maar dat is inderdaad niet elke dag het geval, er zijn ook veel stille namiddagen en avonden."

Bekijk: Tijdens het vieren van de 2e gouden medaille van Remco Evenepoel ging het dak eraf:

Bijna 100 euro om medaillewinnaars te vieren en weinigsfeer: veel bezoekers van Belgium House in Parijs zijn teleurgesteld (3)

Videospeler inladen...

"Er was eigenlijk gênant weinig volk", zegt Tim. Hij trok na de wedstrijd van de Red Panthers tegen Japan naar het Belgium House. "Er viel weinig te beleven. Op de verschillende schermen werd ook dezelfde sport getoond. Ik heb dan op mijn gsm naar een andere wedstrijd gekeken die ik wou volgen. Bovendien was ook het eten en drinken heel duur. Voor een pintje betaal je 6 euro."

97,50 euro om medaille te vieren

Ook als er geen medaillewinnaars te bespeuren zijn, betalen mensen de volle pot. De prijzen zijn voor velen een doorn in het oog. Het BOIC werkt met verschillende ticketcategorieën.

Overdag kost een basisticket je 21 euro, wil je ‘s avonds binnen, dan betaal je 31 euro. Daarvoor krijg je toegang tot de zaal met groot scherm, de winkel en de tuin. Bij de prijs zit één drankje inbegrepen. Kinderen tot 16 jaar mogen gratis binnen.

Wie de Belgische medaillewinnaars mee wil vieren, moet dieper in de buidel tasten. Die vinden plaats in de Team Belgium Arena op de tweede verdieping. Een ticket kost 97,50 euro. Voor die prijs krijg je ook twee drankjes, een snack en kan je de optredens in de Arena bijwonen.

Onder anderen Niels Destadsbader, Daan en Metejoor verzorgden er al de sfeer. Mensen met een standaardticket kunnen de vieringen en optredens volgen op een groot scherm beneden.

6 euro in Londen in 2012

De prijzen staan in schril contrast met die van het Belgian House in Londen 2012. Toen konden de Belgische supporters overdag en ’s avonds onbeperkt terecht in het Belgian House voor 5 pond, omgerekend iets meer dan 6 euro.

De beleving van de sportenthousiasteling staat niet centraal. Ik vind dit echt een gemiste kans

"Dit zou in de eerste plaats een ontmoetingsplek moeten zijn, niet een plaats waar geld verdiend moet worden. Dat gevoel krijg je nu wel", zegt olympiër Sidney Appelboom. Hij bezocht het Belgium House al drie keer. "Ik krijg het gevoel dat er veel VIPS en mensen uit het bedrijfsleven zijn. De beleving van de sportenthousiasteling staat niet centraal. Ik vind dit echt een gemiste kans."

"Op dagen dat de Belgen geen topprestaties leveren is het maar een saaie boel. Waarom organiseer je bijvoorbeeld geen momenten waarop olympiërs uitleg komen geven over hun sport of vertellen over hun carrière?", vraagt Appelboom zich af.

Goedkoper en meer sfeer bij Nederlanders en Duitsers

In de fanzones van Nederland en Duitsland is het wel dagelijks feest met duizenden supporters. Al halen die landen zo goed als dagelijks een medaille, een garantie op sfeer. Onze buren betalen wel betrekkelijk minder om die medailles te vieren. Duitsers betalen 20 euro, Nederlanders 30. Voor die prijs mogen ze de hele dag binnen, er is geen onderscheid gemaakt met verschillende tickets. De zones liggen in tegenstelling tot het Belgium House wel aan de rand van de stad.

Bekijk: andere landen vieren feest in hun fanzones:

Bijna 100 euro om medaillewinnaars te vieren en weinigsfeer: veel bezoekers van Belgium House in Parijs zijn teleurgesteld (4)

Videospeler inladen...

Het contrast met de sfeer in het Belgium House valt ook de Nederlanders zelf op. "Het lijkt daar helemaal niet zo vol", merkte presentator Humberto Tan op na een reportage over het Belgium House tijdens de Nederlandse olympische talkshow op RTL.

BOIC: "Dit organiseren in centrum Parijs kost veel geld"

In een reactie heeft het BOIC begrip voor de teleurstelling van de fans. "Toegang tot de Arena is inderdaad niet goedkoop. Ik begrijp dat mensen dat veel geld vinden. Maar we zitten in het centrum van Parijs dicht bij de Champs-Elysées. Hier zo’n supporterslocatie organiseren kost geld", zegt Belgium House-woordvoerder Luc Rampaer. Hij merkt ook op dat er landen zijn waar de inkom nog een pak duurder is.

We zijn regelmatig uitverkocht en er hangt hier wel degelijk een Olympische sfeer

Het BOIC noemt het Belgium House hoe dan ook een succes. "We zijn regelmatig uitverkocht en er hangt hier wel degelijk een olympische sfeer. Mensen komen samen wedstrijden kijken en de tickets daarvoor zijn goedkoper. Er zijn ook elke dag atleten aanwezig, al blijven die natuurlijk niet de hele dag."

Bijna 100 euro om medaillewinnaars te vieren en weinig
sfeer: veel bezoekers van Belgium House in Parijs zijn teleurgesteld (2024)
Top Articles
Breckie Hill’s Biography – Her Age, Boyfriend, And Parents
Breckie Hill: Biography, Age, Career, Net Worth and Husband -
Kevin Cox Picks
Chicago Neighborhoods: Lincoln Square & Ravenswood - Chicago Moms
Research Tome Neltharus
Pieology Nutrition Calculator Mobile
Access-A-Ride – ACCESS NYC
What Are the Best Cal State Schools? | BestColleges
Wannaseemypixels
Nm Remote Access
Geometry Escape Challenge A Answer Key
Azeroth Pilot Reloaded - Addons - World of Warcraft
Dump Trucks in Netherlands for sale - used and new - TrucksNL
Luna Lola: The Moon Wolf book by Park Kara
Snow Rider 3D Unblocked Wtf
Images of CGC-graded Comic Books Now Available Using the CGC Certification Verification Tool
2020 Military Pay Charts – Officer & Enlisted Pay Scales (3.1% Raise)
China’s UberEats - Meituan Dianping, Abandons Bike Sharing And Ride Hailing - Digital Crew
Gopher Hockey Forum
Jc Green Obits
Defending The Broken Isles
What Individuals Need to Know When Raising Money for a Charitable Cause
Spiritual Meaning Of Snake Tattoo: Healing And Rebirth!
4 Methods to Fix “Vortex Mods Cannot Be Deployed” Issue - MiniTool Partition Wizard
Craigslist Rome Ny
Vera Bradley Factory Outlet Sunbury Products
Pulitzer And Tony Winning Play About A Mathematical Genius Crossword
Past Weather by Zip Code - Data Table
Dailymotion
Franklin Villafuerte Osorio
Donald Trump Assassination Gold Coin JD Vance USA Flag President FIGHT CIA FBI • $11.73
Ravens 24X7 Forum
Staar English 1 April 2022 Answer Key
Domino's Delivery Pizza
Skyrim:Elder Knowledge - The Unofficial Elder Scrolls Pages (UESP)
Hell's Kitchen Valley Center Photos Menu
Adam Bartley Net Worth
Craigslist Tulsa Ok Farm And Garden
Bob And Jeff's Monticello Fl
Nail Salon Open On Monday Near Me
Unveiling Gali_gool Leaks: Discoveries And Insights
Jaefeetz
30 Years Of Adonis Eng Sub
Craigslist Com St Cloud Mn
Az Unblocked Games: Complete with ease | airSlate SignNow
Frontier Internet Outage Davenport Fl
Dobratz Hantge Funeral Chapel Obituaries
Used Auto Parts in Houston 77013 | LKQ Pick Your Part
Rubmaps H
18443168434
Psalm 46 New International Version
Bunbrat
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 6233

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.